Wednesday, October 6, 2010

Mormonlar Kimdir?

  • Mormon kelimesinin anlamı "more good" daha iyi olmaktır. Mormonlar çok dürüst insanlardır.  En yüksek, en ileri eğitimi almaları teşvik edilir. Mormonlar'ın çoğu iki-üç dil bilir. İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin üyeleridir. Bir tarikat değildirler. Gizli saklı hiçbir şeyleri yoktur. Çok namusludurlar.  Eşlerini aldatmazlar. Ailevi bağları çok güçlüdür. Çocuklarına bağlıdırlar. Kürtaj yanlıştır. Küfür etmezler, anne ve babalarına hürmet gösterirler, çalmazlar, yalan söylemezler, başkalarının malına göz dikmezler. Gerçek bir aziz (ermiş, kutsal) olmaya çalışırlar.
  • Mormonlar İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin üyeleridir. Kilise 1830 yılında kurulmuştur. Tanrı'ya inanırlar ve sadece O'na dua ederler. İsa'nın O'nun Oğlu olduğuna, Mesih olduğuna inanırlar.
  • 2008 istatisklerine göre bugunkü sayıları 14 milyona yakındır. Bu rakamlar son yıllarda her sene yaklaşık 300 bin kişi artar. Türkiye'deki üyelerin sayısı 100 civarındadır. Onların çoğu da yabancıdır.
  • Onlara katılırsanız, kısa bir süre sonra kilisede konuşma yapmaya davet edilebilirsiniz.  Yani kilisede konuşabilmeniz için ya da hizmet edebilmeniz için senelerce teoloji okumanız gerekmiyor.
  • Kıyam etmek, ölümden dirilmektir; ölümsüzlüğün her insana verileceğine inanırlar, ama Tanrı ile beraber yaşamak sadece bunu hak edenlere verilecektir. 
  • Mormonlar Kutsal Kitap'a inanırlar (doğru tercüme olduğu kadar). Mormon Kitabına, Öğreti ve Antlaşmalar kitabına ve Hz. Musa ile Hz. İbrahim'in yazılarını içeren Çok Değerli İnci kitabına inanırlar.
  • Mormonlar başka kiliseleri ya da dinleri aşağılamazlar.
  • Pazartesi akşamları ailece eğlenirler.  Cuma akşamları anne ve baba beraber dışarı çıkarlar.
  • Yaşgünü, evlilik yıldönümü ve bayramları kutlarlar. Doğayı çok severler. Saygılı, bilgili, eğitimli insanlardır. Utah'taki BYU Üniversitesi'nin kütüphanesi Amerika'nın en iyi, en modern kütüphanesi seçilmiştir.
  • Mormonlar yasalara uyarlar, vatanlarını severler, askere giderler, askere gitmeye karşı değildirler; kilisede kesinlikle politikadan konuşmazlar, sadece oylarını kullanırlar.
  • Kilisede haç kullanmazlar, ibadet salonlarında heykeller ve resimler bulunmaz.
  • Mormonlar ezbere dualar etmezler, pazar günleri 3 saatliğine kiliseye giderler. Hafta arasında da dans, izcilik gibi kilise aktivitelerine katılırlar.
  • Mormon gençler izcidirler, izciliğin en yüksek rütbesi kartal unvanını kazanırlar.
  • Mormonlar severek paralarının onda birini ondalık adı altında kiliseye zekat olarak bağışlarlar.  Kimse sizi bunu yapmaya zorlamaz. 
  • Kutsal Kitap - Malaki 3:10 Tapınağımda yiyecek bulunması için bütün ondalıklarınızı ambara getirin. Beni bununla sınayın" diyor Her Şeye Egemen RAB. "Göreceksiniz ki, göklerin kapaklarını size açacağım, üzerinize dolup taşan bereket yağdıracağım. Kutsal Kitap - Malaki 3:11 Çekirgelerin ekinlerinizi yemesini engelleyeceğim. Tarlada asmanız ürünsüz kalmayacak" diyor Her Şeye Egemen RAB.
  • Mormonlar tapınaklarda sonsuz evlilik antlaşması altında birbirlerine mühürlenirler. Amerika'da boşanma oranı %75'i bulurken Mormonlar arasında boşanma çok azdır.
  • Mormonlar iffet yasası denen bir yasayı tutarlar:  Bu demek evlilik öncesi cinsel ilişki ve evlilik sonrası zina yasaktır. Pornografi, uygun olmayan şekilde açık giyinmek, küfür etmek, karısından başka bir kadınla flört etmek, vesaire, doğru değildir. Düşüncelerde bile zina işlemek günahtır. Düşünceleri temiz tutmak onlar için önemlidir.
  • Küfür içeren, az da olsa cinselliği teşvik eden filmleri, kavga ve korku filmlerini seyretmezler.
  • Mormonlar'ın kiliselerinde büyük bir salon ibadet salonu olarak kullanılırken, arkada kültür  ve spor salonu bulunur.  Burada tam saha basketbol ve voleybol sahası vardır. Spora çok önem verirler. Tiyatro faaliyetleri için sahneleri vardır. Dans etmeyi, müziği, özellikle piyano çalmayı çok severler. Mormonlar evlenirken ya da kabul törenleri için kiliselerinin büyük kültür ve spor salonlarını ücret vermeden kullanabilirler.
  • Mormonlar Tanrı'ya olan sevgilerini insanlara hizmet ederek gösterirler.
  • Kilise'deki hiç kimse para kazanmaz. Her şey gönüllü olarak yapılır. Yani profesyonel bir ruhban sınıfı yoktur. Herkesin kendi işi gücü vardır.  Bir su tesisatçısı olsun kim olursa olsun, Allah'ın lütfunu kazanmışsa ve bilge bir kişiyse Tanrı'dan alınan ilhamla kilisenin başkanı ya da gözetmeni olabilir. 
  • Mormonlar içki içmezler, sigara içmezler, kahve içmezler, çay yerine bitki çayları içerler. Uyuşturucu kullanmazlar. 1833 yılından beri bunları yapmazlar, yani Kilise kurulduktan 3 yıl sonra Tanrı bir vahiy göndererek bunları yasaklamıştır. Amerika'da en sağlıklı insanlar onlardır.
  • Mormonları başarılı kılan sebeplerden biri de kişisel vahiydir.  Vahiy almak sadece peygamberler için değil, herkes için mevcut bir kaynaktır.
HAKKIMIZDA ÇIKARILAN YALANLAR
  • Maalesef bazı insanlar hakkımızda bilerek ya da bilmeyerek yalan yanlış haberler çıkarmaktadır.  Mormonlar kesinlikle din ile politikayı birbirine karıştırmaz.  Tarafsızdırlar.  Sadece üyelerin oy atmalarını teşvik ederler, o kadar.  
  • Her yerde Mormonlar'ın bir sürü hanımları var, çok evlilik yaparlar diye haberler çıkar.  Kilisemiz 1830 yılında kurulmuştur, ilerideki yıllarda Mormon erkekler öldürüldüğü için veya kadınlar dul kaldığı için kısa bir süre erkekler birden fazla bayanla evlenmiştir. Bu 1890 yılında kalkmıştır ve yasaklanmıştır.  Yani Mormon Kilisesi'nde poligami yoktur. Bu konu 120 sene önce kapanmıştır. Amerika'da hala bunu uygulayan bir iki küçük grup vardır, Community of Christ gibi.  Bunlar KESİNLİKLE Mormon değildir. 1890 yılında Kilisemizden kopan 13-14 yaşındaki kızlarını amcaları ile evlendiren bir iki küçük sapkın gurup vardır, bunlar gizli cemiyetlerdir, Mormon değildirler, isimleri farklıdır.  Medya biliyorsunuz reyting yapmak için yanlış haberler yazmayı çok sever. Allah, "Yalan yere tanıklık etmeyeceksin" demiştir. Para uğruna, çıkar için, Mormonları karalamak için makale yazan insanlar vardır.  Ben (kişisel olarak) onları Allah'a havale ediyorum.
  • Mormonların Amerikancılık, Siyonizm ve bölücülükle kesinlikle ilgisi yoktur. Öyle iddia edenler maalesef çok yanlış bilgilendirilmiştir. İnsanların barış ve huzur içinde, kardeşçe yaşamalarını teşvik eden, ülkelerine hizmet etmelerini ve kanunlara uymalarını teşvik eden bir grubun üyesi olarak, böyle iftira atılmasını doğru bulmuyorum. Yazın pazardan kiraz alırken satıcıya bu ne kirazı diye sordum.  Adam bu kirazın çok iyi kiraz olduğunu, pazardaki diğer kirazların hepsinin kurtlu olduğunu söyledi, tek kendi kirazı kurtlu değilmiş. Eğer doğruyu bulmak istiyorsanız, gidin doğruyu kaynağından bulun, böyle kirazcılara ya da herkesin dediğine inanmayın. Kutsal Ruh doğruların nerede olduğuna tanıklık edecektir. Gidin herkesin meyvelerini görün, onları meyvelerinden tanıyacaksınız.
  • Bazı iddialarla insanların bize cephe almasını sağlamaya çalışanlar vardır. Salt Lake City'de, University of Utah'tan (gay ve içkici) bir profesör Zaman Gazetesi'nde 2000 yılında çirkin bir makale yazmıştır. Yorumlarının çoğu akademik olmayan yorumlardır. Verdiği veriler ya da istatiskler gerçek dışı ve kulaktan duyma bilgilerdir. Utah'a gelip orada araştırma yapan bir iki insan da daha sonra Mormonları kötülemek için bazı saçma makaleler yazmışlardır. Ardından onlarca insan onların yalan haberlerinden alıntılar yaparak internette gerçek dışı haberler çıkarmıştır.
  • Maalesef bazı Protestan din adamları kendi kiliselerinin resmi web sayfalarında Mormonlar'a karşı şeyler yazmışlar ve söylemişlerdir---Onların adı zaten protesto etmekten gelmiyor mu, kendileri dışında kötülemedikleri bir din ya da kilise var mıdır? Bütün Protestanlar öyle değildir tabii. Tek söyleyeceğim, başkalarını yerden yere vurarak dininizi öğretemezsiniz.
  • Kilise kesinlikle insanlara aramıza katılmaları için para vermez ya da maddi yardımda bulunmaz. Kilise'de maaş, para kazanmak yoktur.  Herkes kendi ayakları üzerinde durmalıdır, kendine bakabilmelidir.
  • Son günlerde Eylül Şafağı "Mountain Meadows Massacre" adlı bir filmle ilgili birçok email aldım.  Arkadaşlar iki üç kişi bir kiliseden ya da camiden çıkıp 1800'lü yıllarda bir katliam yapsa, (geçenlerde doğudaki bir düğünde yaşanan katliamı hatırlayın, 40 kişi mi ölmüştü) şimdi o cemaat mi suçlu olur, yoksa bütün bir mezhep mi, ya da bütün Hristiyanlık mı, İslam dünyası mı? Bir kilise ya da bir din böyle bir şeyi yapar mı, yapabilir mi?  Bunu yapanlar ancak Şeytan'a uyanlardır.  Böyle bir olay maalesef vuku bulmuştur. Bunları yapanların arasında bir iki kilise üyesi ve birçok kızıldereli bulunmaktadır. Belki bunu o insanların mallarını çalmak için yapmışlardır. Bu insanlar daha sonra yakalanmış ve o zamanın kanunlarına göre kurşuna dizilmişlerdir. Mormonlar sevimli, saygılı ve ılımlı insanlardır. Mormon Kilisesi böyle bir şeyi kesinlikle yapmamıştır ve onaylamamıştır. Biliyorsunuz ki filmlerde geçen her şey doğru değildir. Kilisemiz bu olayı her sene yapılan anma törenlerinde anmakta ve kınamaktadır.
*Nasıl Norveç'te ya da Amerika'da camiler var, insanlar güzel güzel namaz kılabiliyorlar, bırakın kim olursa olsun Allah'a diledikleri şekilde dua edebilsinler. Bu suç değildir, tersine böyle bir özgürlüğü sağlayan ülkelere Allah nimetlerini göndermiştir.  Bakın ilerlemiş ülkelerin hiç birinde dini baskı yoktur. Bırakın insanlar başkalarına zarar vermiyorsa, kanunları çiğnemiyorlarsa, diledikleri gibi Allah'a ibadet edebilsinler. Allah'tan korkan insanlar Allah'a saygı duyar, bu tür insanlardan zarar gelmez, tersine fayda gelir. Başka dinden diye  insanları suçlamak, onlar hakkında iftiralar çıkarmak hiçbir dinin kaidelerine yakışmaz. İnsanlar özgürce ibadet edebilmelidir, bu hakkı Allah onlara doğuştan vermiştir.